Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Η ιστορία του Βίκτωρα και της ΜαρίαςΜια παραγωγή της θεατρικής ομάδας «Παπαλάνγκι»


σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»

Αθήνα, 12/09/2013

Κύριε διευθυντά/ Κυρία διευθύντρια

Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», εδώ και 35 χρόνια, αναπτύσσει τις δραστηριότητές της στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έχοντας ανεβάσει πολλά έργα, κλασικά και σύγχρονα, ελληνικά και ξένα, και έχοντας δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στον τομέα του θεάτρου για παιδιά και νέους.

Την περσινή σχολική χρονιά (2012-2013), ανταποκρινόμενη τόσο στις απαιτήσεις για τη δημιουργία παιδικού-εφηβικού θεάματος που να απαντά στις σημερινές προκλήσεις, όσο και στις γενικότερες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, συνεργάστηκε με τη θεατρική ομάδα «Παπαλάνγκι» για την παρουσίαση μέσα στις σχολικές τάξεις της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας του σύγχρονου θεατρικού έργου «Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας».

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία, που δημιουργήθηκε κατά τη διαδικασία της πρόβας, με θέμα την ενδοσχολική βία (bullying). Δύο ηθοποιοί αφηγούνται, με παιγνιώδη τρόπο και αλλάζοντας πολλούς ρόλους, μια περίπτωση ενδοσχολικής παρενόχλησης, προτείνοντας ταυτόχρονα, μέσα από την ιστορία, τρόπους αντιμετώπισής της. Ο Βίκτωρας θα μπορούσε να είναι το κάθε παιδί που «μπλέκει» άθελά του και η Μαρία ο κάθε συμμαθητής του που καλείται να πάρει θέση και να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

Ταυτόχρονα, η παράσταση αποτελεί και ένα «μάθημα» θεατρικής αγωγής, εξοικείωσης με τη θεατρική διαδικασία, καθώς βασίζεται σε τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού και της δραματοποίησης.

Με την “Ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας” παρουσιάσαμε για πρώτη φορά μια παιδική–εφηβική παράσταση όχι στο θέατρο, αλλά από σχολείο σε σχολείο και από αίθουσα σε αίθουσα. Οι ηθοποιοί ήταν αυτοί που πήγαιναν από τάξη σε τάξη, ανάλογα με το σχολικό πρόγραμμα, ενώ τα παιδιά παρακολουθούσαν την παράσταση καθισμένα στα θρανία τους με την παρουσία του δασκάλου ή του καθηγητή τους.

Πέρσι, η ανταπόκριση στο πρωτότυπο αυτό πείραμα υπήρξε ενθουσιώδης: περίπου 250 παραστάσεις δόθηκαν, που τις παρακολούθησαν περισσότερα από 6.000 παιδιά και έφηβοι.Φέτος, η παράσταση ταξιδεύει στα σχολεία της Αθήνας, ώστε ακόμη περισσότερα παιδιά να διασκεδάσουν, να συγκινηθούν και να προβληματιστούν με την «Ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας».

Η διάρκεια της παράστασης (35 λεπτά) αντιστοιχεί περίπου σε μία διδακτική ώρα και το κόστος παρακολούθησής της έχει οριστεί στο συμβολικό αντίτιμο των 2 ευρώ ανά μαθητή.

Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν έως και 3 σχολικά τμήματα ημερησίως –σε 3 διδακτικές ώρες–, ενώ οι ηθοποιοί μπορούν να επιστρέψουν και την επόμενη ημέρα για τα υπόλοιπα τμήματα.

Η παράστασή μας απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους από 10 ετών και άνω και, παρόλο που θίγει ένα τόσο δύσκολο θέμα με σύγχρονους όρους, δεν περιέχει οποιαδήποτε προσβλητική ή βίαιη σκηνή. Το θέμα της ενδοσχολικής παρενόχλησης προσεγγίζεται με σεβασμό, η βία υπονοείται με θεατρικούς όρους και το ίδιο το θέατρο απαλύνει τη γλώσσα και τις δράσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, καθώς και για κρατήσεις, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 6947300907 (Ιφιγένεια Μπουφίδου).

Με προκαταβολικές ευχαριστίες για το ενδιαφέρον σας

Νικηφόρος Παπανδρέου

Ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.

Καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης»
Η πιο πάνω επιστολή ήρθε στο e-mail του συλλόγου μας